zondag 29 november 2015

Vakantiewoningen in trek bij beleggers

Beleggers houden van vakantiewoningen. In tijden van lage rente zoeken ze naar veilige en aantrekkelijke alternatieven. En ze vinden die in vakantiewoningen. Ze bieden niet alleen rendement maar ook de charme van een eigen vakantieverblijf.
Vakantiewoningen populair onder particuliere beleggers

Ze worden niet alleen gewaardeerd als pensioenvoorziening of als stabiele investering met hoog rendement, maar ook als eigen vakantieverblijf. In de afgelopen jaren heeft de verkoop van vakantiewoningen als belegging een ware "boom" gekend. Kopers zijn vooral tevreden over hun investeringsbeslissing vanwege:

  • de hoge rendementen van gemiddeld 7,9 procent;
  • een op de twee vakantiewoningen stijgt bovendien in waarde;
  • en ook de lage hypotheekrente nodigt uit tot aankoop van een vakantiewoning. 

Rondvraag onder kopers 

Volgens een rondvraag onder de kopers werden zij in de voorbije jaren financieel steeds meer draagkrachtig en beschikten per huishouden over gemiddeld 4500 euro netto-inkomen per maand. Voor hun vakantiewoning gaven ze ongeveer 188.000 euro uit. Een derde van hen kon de aankoop zelfs zonder bankkrediet betalen.

Liever een vakantiewoning dan aandelen 

Vroeger was het bezit van een huisje aan het strand of een berghut vooral een droom die uitkwam. Tegenwoordig zijn vakantiewoningen bovenal een investering. Kopers tasten er diep voor in de buidel. Zes bedden, een sauna en uitzicht op zee, zo ongeveer ziet het vakantiedroomhuis er voor de gemiddelde Nederlander uit. Maar of het bergen of strand moet zijn, is niet alleen een kwestie van voorkeur, maar ook een kwestie van geld. Terwijl één vierkante meter vakantiehuis in de populaire vakantiebestemming Gordes (Franse Provence) tussen 10.000 en 17.000 euro moet kosten, kan je eenzelfde oppervlakte aan de voet van een Pyreneeëncol al voor 3000 euro krijgen.

Waar wij graag vakantie vieren, daar stijgen de prijzen

Maar één ding hebben de Provence en Pyreneeën gemeen: waar wij Hollanders graag vakantie vieren, daar stijgen ook de prijzen voor vakantiehuizen, soms even snel als in de grote stad. Maar anders dan in die steden, is die stijging niet gebaseerd op de sterke toestroom, maar omdat vakantiewoningen voornamelijk worden gebruikt als tweede woning. De motieven van de kopers zijn veranderd.

Vakantiewoning als veilige belegging

In het verleden werd een vakantieverblijf vooral gekocht om er zelf de vakantie, de weekends of zijn pensioentijd door te brengen. Men kocht het daar, waar men zelf graag vertoefde. Of de locatie een goede verhuurmogelijkheid bood, speelde een ondergeschikte rol. Maar die tijden zijn voorbij. Inmiddels noemen kopers het aspect “veilige belegging” als voornaamste reden waarom men heeft gekozen voor een vakantiewoning.

Monetaire aspecten geven de doorslag bij aanschaf

De euro-crisis, de lage rente en de turbulentie op de aandelenmarkten maken beleggers onzeker. Ze zijn daarom gek op alles wat gemaakt is van staal en beton en dus een zogenaamde solide geldbelegging voorstelt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de markt want beleggers selecteren minder op individuele smaak, maar meer op monetaire aspecten. Kopers van een vakantiewoning vragen zich tegenwoordig veel meer af of zo’n investering wel de moeite waard is. Ze kopen niet noodzakelijk daar waar ze het liefst zelf op vakantie gaan, maar waar die woning het best kan worden verhuurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten