zaterdag 3 oktober 2015

Zimbalam: geld verdienen met muziek

Wie zijn muziek niet alleen componeert uit puur idealisme, maar er soms ook een warme maaltijd aan over wil houden, moet zich tegen wil en dank ook bekommeren om de marketing daarvan. Gelukkig kan je in het internettijdperk ook gemakkelijk geld verdienen met de digitale distributie van muziek.

Eigen marketing voor muzikanten op internet

De wereld ontwikkelt zich constant, ook voor muzikanten. Tegenwoordig is men niet langer afhankelijk van de gunst van de traditionele muzieklabels en hun vaak kortzichtige bazen. Er zijn meer haalbare opties waaruit een jonge band of muzikant kan kiezen. We hebben het dan vooral over de revolutie van het internet en de mogelijkheden die daardoor ontstaan voor zelf-marketing voor muzikanten. Deze manifesteren zich niet in het minst door de vele platforms voor digitale distributie, die voor verkoop van eigen muziek ter beschikking staan.

Digitale distributie van je muziek door Zimbalam

Een relatief nieuw platform voor digitale distributie van muziek noemt zich Zimbalam. Daarachter steekt Believe Digital, naar eigen zeggen de grootste digitale en onafhankelijke muziek distributeur in Europa. Op hun website wordt aangegeven dat alleen eigen technologie gebruikt wordt en op die manier meer geld kan uitkeren.

Wat doet Zimbalam?

Zimbalam streeft op de eerste plaats een goede relatie na met de verschillende muziek-download-portals. Als digitaal muziekbedrijf biedt Zimbalam muzikanten en bands de plaatsing aan van hun muziek in de grote online muziekwinkels zoals iTunes of AmazonMP3. Bij veel van deze platforms, zou het zonder een geschikte zakenpartner niet mogelijk zijn om hun muziek te koop aan te bieden.

Vrije toegang tot beproefde marketingexpertise

Een misschien nog veel interessanter aspect voor talentvolle bands en muzikanten, zorgt voor een brug naar de oude wereldorde in de muziekwereld: ontdekt worden en dan toegang hebben tot de bestaande marketingexpertise. Maar Zimbalam biedt tegelijk een brug naar de toekomst. Met de aangeboden widget belandt men volledig in Web 2.0:

  • de Zimbalam player kan in elke website alsook in Facebook integreren en beveelt hier in drie selecteerbare formaten de eigen muziek met cover (of vrij te kiezen foto) aan. 
  • en daarmee is de promotie nog niet afgerond: de player implementeert ook snelle links naar alle relevante musicportals, waar de muziek vervolgens direct kan worden afgenomen door geïnteresseerde gebruikers;
  • en het zou geen Web 2.0-widget zijn, als er geen aanbeveling in de meest populaire sociale netwerken zoals Twitter en Facebook was;
  • de marketingtool wordt afgerond met toegang tot aanvullende informatie over de artiest, zoals een lijst van eerder gepubliceerde albums of een biografie. 

Hoe werkt Zimbalam? 

Nadat de gebruiker een persoonlijke account bij Zimbalam heeft aangemaakt, komt het erop aan om de nieuwe release in vier stappen voor publicatie gereed te zetten. Ter keuze staan ofwel een enkele release met maximaal twee tracks of een albumrelease met maximaal twintig nummers. 
  • Maar eerst wordt in een eerste stap algemene informatie zoals de naam van de artiest, de albumtitel, label en genre vastgelegd. Hier kan je ook al informatie over auteursrechten, eventueel een release datum van de fysieke geluidsdrager alsook een UPC-code ingeven. Als je die nog niet hebt, dan wordt die automatisch en gratis voor je gegenereerd;
  • In de tweede stap kies je vervolgens de gewenste publicatiedatum voor je album en de prijs die je ervoor vraagt in de winkel. Ook kan je hier bepalen in welke van de in totaal negentien winkels je muziek zal worden aangeboden;
  • In de derde stap voor het publiceren van je album of je single wordt uiteindelijk de cover geüpload en de details van de individuele nummers opgenomen. Dan kom je op een overzicht, waarop ontstane kosten worden weergegeven. Op dit moment kan je nog afzien van individuele extra opties. 

Hoeveel kost digitale muziekdistributie bij Zimbalam? 


"Boter bij de vis" hoor ik je zeggen, want dat is waarschijnlijk de vraag waarop je gewacht hebt. Wat kost ​​publicatie bij Zimbalam? Wel, in tegenstelling tot veel andere concurrenten kan je alle kosten die meteen en zonder voorafgaande registratie in de FAQ van de website terugvinden. Geen verborgen kosten dus. Upload van een single met maximum twee nummers kost je eenmaal € 19,99, terwijl het uploaden van een album voor 29,99 euro de boeken ingaat. Een investering die te overzien is voor de geboden service. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten