zaterdag 3 oktober 2015

Stockfotografie: geld verdienen met foto’s

Stockfotografie is een methode om geld te verdienen op internet met eigen foto's. Er steekt een heel eenvoudig idee achter. Wie graag fotografeert, zit in no time op duizenden foto’s. Waarom die niet simpelweg uploaden en daarmee een extra inkomen verwerven? Het geld ligt tegenwoordig  niet op straat maar op de harde schijf. Maar het klinkt allemaal makkelijker dan het is. Hier wordt uitgelegd waar je op moet letten.


Snel geld verdienen met fotograferen


Veel fotografen denken bij het thema Stockfotografie aan snel geld verdienen met eigen foto's op internet. Echt rijk worden in de praktijk maar enkelingen, maar veel hardwerkende stockfotografen kunnen wel in hun levensonderhoud voorzien. Maar daarbij moet wel aan een ​​aantal zaken worden gedacht.

De smaak van de koper treffen


Stockfotografie behoort tot een van de grootste toepassingen van de fotografie. Critici beweren dat het daarbij miljoenen keren om hetzelfde motief gaat in verschillende jasjes. En inderdaad, een zoekopdracht resulteert vaak in duizenden treffers die ruwweg allemaal hetzelfde tonen. Het gaat erom exact de smaak van de koper te treffen.

Geld verdienen met eigen foto's op internet


Als je met stockfotografie geld op internet wil verdienen met je eigen foto's, moet je je vooraf goed beraden over de aanpak. Meestal gaat het erom een bepaalde situatie treffend uit te beelden:

  • Gaat het om vissen, dan toon je het beste één enkele ​​vis in een kom water;
  • Draait het om geld, laat dan een model in geldregen staan;
  • Of wil je een workaholic uitbeelden, dan kan je een meervoudig belicht beeld aanbieden van iemand die tegelijkertijd de telefoon opneemt, de computer bedient en iets noteert.

Maak geen inbreuk op merkenrechten 

Zie bij stockfotografie af van onnodige accessoires zoals horloges en sieraden die de kijker eventueel kunnen afleiden. En let bij je plaatjes ook op het schenden van eventuele merkenrechten: 
  • de Coca-Cola-box op het bureau;
  • de ICE-trein op de achtergrond;
  • het Apple-logo op de laptop.

Dergelijke zaken kunnen al snel leiden tot een eis tot schadevergoeding. Zijn er mensen op de afbeelding duidelijk herkenbaar, maak dan gebruik van een zogenaamde modellenrelease of een modellencontract dat de commerciële publicatie afdekt.

Het aantal beeldbanken stijgt


Het aantal beeldbanken, dat zijn speciale websites waar je het fotomateriaal kunt aanbieden, wordt steeds groter. Onderstaand stellen we een aantal grote archieven voor, waar je vrij eenvoudig je foto's kunt uploaden.


 iStock van Getty Images


De bekendste beeldbank is wellicht iStock. Achter iStock schuilt een van de grootste foto-agentschappen wereldwijd: Getty Images. Hier bevinden zich miljoenen beelden die wachten op een koper. Dienovereenkomstig groot is het aantal bezoekers, maar ook de keuze is navenant. Vaak is er dan ook toeval en een beetje geluk nodig om gevonden te worden. iStock biedt aan kopers overigens de mogelijkheid om zich te abonneren. Fotografen ontvangen gemiddeld 0,28 tot 0,34 eurocent voor hun beelden. Wat telt is dus eerder kwantiteit dan kwaliteit om je bankrekening te vullen.

Fotolia

Met bijna 30 miljoen beelden is ook Fotolia één van de grotere beeldbanken. Evenals bij iStock is daarom een behoorlijke dosis geluk nodig om door klanten gevonden te worden. Vergoeding en betaling geschieden volgens een eigen beloningssysteem, waarbij één “credit” overeen komt met ongeveer één euro. De fotograaf ontvangt afhankelijk van diens reputatie een commissie van 20 tot 63 procent. Bezit de koper een abonnement, dan levert dat slechts 0,25-0,4 credits per foto op.Geen opmerkingen:

Een reactie posten