zondag 4 oktober 2015

Carpoolen: geld besparen, het milieu ontzien

Reis je regelmatig eenzelfde traject met de auto en heb je lege zitplaatsen, deel die dan tegen een kleine vergoeding met medepassagiers. Je bespaart op brandstofkosten en het is ook nog eens gezellig. Zelfs Google ziet brood in carpoolen en heeft er een specale app voor ontwikkeld. Reis dus voortaan niet langer meer alleen.

De basisgedachte achter carpooling

Het basisidee van carpooling is simpel:

 • het delen van brandstofkosten;
 • bescherming van het milieu;
 • en door onderhoudende gesprekken vaak een leuke reis hebben. Menig huwelijk is al ontstaan door meerijden. 


Mag je iemand tegen vergoeding meenemen?

Het is niet verboden om iemand tegen vergoeding mee te nemen zolang dit niet gebeurt voor commerciële doeleinden. Wat dat betekent in detail is een kwestie van interpretatie. Wie geregeld van A naar B reist, op vaste dagen en doorgaans via dezelfde route kan op die manier een leuke cent bijverdienen.

De carpooling-app van Google

Er is nauwelijks een gebied te bedenken waarin Google niet investeert. En als Google ergens geld insteekt, dan valt er ook met zekerheid iets te halen. Elke investering dient een helder doel. Daarom is het goed te weten dat Google werkt aan een Carpooling-app. De “RideWith” genoemde app is ontworpen om mensen in staat te stellen carpools ("meerijd-clubjes") te vormen:

 • Heel spontaan en incidenteel om van A naar B te komen; 
 • Of permanent om de weg naar de arbeidsplaats met anderen te delen.

Natuurlijk waren dergelijke apps er al eerder, maar RideWith moet meer kunnen dan andere tot dusver met succes opererende carpool-apps.

Met "RideWith" een geschikte reisgenoot vinden

RideWith analyseert (op aanvraag) het eigen rijgedrag van de gebruikers. Wie dus elke dag dezelfde route reist naar zijn werk en dat op vaste tijden, van hem kent de app precies welke rijprofiel hij heeft. Vervolgens proberen de servers achter de app de perfecte passende reisgenoot te vinden. De slimme software kan op basis van de vastgestelde afstanden en reistijden zelfs precies bepalen in welke volgorde de reisgenoten het beste worden opgepikt en op welke openbare parkeerplaatsen hun voertuigen geparkeerd moeten worden

Andere online reserveringssystemen

De komst van online reserveringssystemen biedt voordelen:
 • online weergave van beschikbare vrije plaatsen;
 • online reserveringsmogelijkheid. 

Nadelen van online reservering

Natuurlijk is er ook een aantal nadelen: het gaat ten koste van de flexibiliteit en charme zoals dat vroeger heel gewoon was op dit terrein. Bij de “meerijd-advertentie” zoals we die vroeger kenden was er vooraf telefonisch contact en werden op basis van onderhandelingen van tevoren afspraken gemaakt. Dat valt natuurlijk weg bij reserveringscentrales.

Toegevoegde waarde online boekingscentrales

Maar dergelijke centrales bieden naar hun gebruikers ook diensten met toegevoegde waarde en rekenen niet alleen maar kosten. Als bestuurder kan je een online betaalservice activeren. Je  passagiers betalen al bij de online boeking. De centrale accepteert ook betalingen via online betaaldiensten als PayPal en neemt de complete betalingsafwikkeling naar jou als bestuurder over. Je hebt dus een bindende reservering en vooruitbetaling voor je zitplaats.

Ongemakken van carpoolen te verwaarlozen

Ieder van ons die wel eens gebruik heeft gemaakt van carpooling, heeft ongetwijfeld wel eens een onaangename ervaring gehad:
 • te veel passagiers op een te kleine ruimte;
 • ochtendhumeur van chauffeur of passagier;
 • een brandstofbesparende chauffeur die constant met 100 kilometer per uur rond tuft.
 • een verwarming die bij een buitentemperatuur van 30 graden op volle toeren draait; 
 • airco stuk, raam ook. 
 • een passagier die bij aankomst uit de auto springt zonder te betalen.

Maar het gaat dan om incidenten. Doorgaans biedt carpooling alleen maar voordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten